Топекспертът по контратероризъм Ели Кармон коментира от Израел войната с думите: Настоящата

...
Топекспертът по контратероризъм Ели Кармон коментира от Израел войната с думите: Настоящата
Коментари Харесай

Ели Кармон от войната в Израел: Ситуацията е ярък пример за стратегически и тактически провали на разузнаването

Топекспертът по контратероризъм Ели Кармон коментира от Израел войната с думите:  " Настоящата обстановка е ослепителен образец за стратегически и тактически провали на разузнаването ".

Отбранителните сили на Израел IDF стартираха " Операция Железен меч “ в отговор на офанзивата на Хамас. Те започнаха да нанасят удари по цели на Хамас в Газа, оставиха опция и за наземна офанзива. Десетки бойни самолети са атакували военни уреди и четири оперативни щаба на Хамас в цялата Ивица Газа, се споделя в изказване. Международният представител на IDF в изявление пред известния индийски публицист Ратнадип Чакработи съобщи: " IDF сега работи там, където има терористи и нападна Хамас в Газа, когато е належащо ". Отбранителните сили удариха две високи кули в Газа и покрай пропускателния пункт Ерез на границата с Газа, които бяха употребявани за настаняване на активи на Хамас.

Д-р Ели Кармон, старши теоретичен помощник в  Международния институт по контратероризъм в Херцлия – Израел (ICT), на въпрос по отношение на вероятния неуспех на разузнаването, сподели, че " актуалната обстановка е ослепителен образец както за стратегически, по този начин и за тактически провали на разузнаването. Имаше ясни знаци, които трябваше да подбуден към оценка на идно събитие ".

" Например засилените ракетни стрелби към морето, в началото възприемани като опити за възстановяване на прецизността или оперативната успеваемост, бяха неразделна част от подготовката им за това нахлуване. По същия метод ученията, провеждани от групи като Ислямския джихад по граничната ограда, в началото представяни като рутинни тренировки, са били тактически подготовки ", установи специалистът на международно равнище.

" За жал, нашето разузнаване нямаше достъп до жизненоважна стратегическа информация и не съумя да извърши изчерпателен разбор на тези прародители. Вторият огромен неуспех се крие в тяхното сполучливо осъществяване на тактичност за навлизане и окупиране на части от нашите селища, села и градове за пробиви, употребявайки метод на деяние, добре прочут на нашата войска. Притеснително е, че те съумяха да пробият някои от нашите военни постове на фронтовата линия и да обезвреждат отбраняващите се бойци ".

Д-р Кармон добави още, че " продължаващите напреднали договаряния за нормализиране със Саудитска Арабия напредват. Това развиване обаче не се приема добре от Хамас и неговите поддръжници – Иран и Хизбула – защото те го възприемат като намаляващо въздействие на иранско-саудитската договорка при присъединяване на Китай. В отговор Иран принуди Хамас да саботира евентуалния прогрес посредством тази интервенция, съобразявайки се с техните общи ползи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР